Kuriositeettikabinetti

 

Näyttely avautuu yleisölle perjantaina 11.3.2022 klo 12 – tervetuloa!

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 11.3.2022 klo 18 – 20.

 

 

Cicada Principle. 2022. Pigmenttivedos William Turner paperille. 60×140 cm.

Silent Fall. 2018. Pigmenttivedos William Turner paperille. 60x120cm

 

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 20 vuotta Asumaniemen Galleria Saskian ensimmäisestä yksityisnäyttelystä Heijastuksia. Siinä katujen rakennukset ja tilat peilautuivat toistensa ikkunoista. Vuosien varrella Asumaniemen erilaiset dokumentaariset valokuvaprojektit ovat tallentaneet mm. katoavia suomaisemia ja kurottaneet metsän siimekseen kuten Toisen maailman rajalla -projekti vuodelta 2011.

Kuriositeettikabinetti johdattaa katsojan täysin toiseen suuntaan, rakennettujen ja muokattujen kuvien pariin, joissa historiallinen, valokuvalle ominainen todistusvoima on vain kaukainen haalistuva muisto. Vanhojen kuriositeettikabinettien tapaan Asumaniemen näyttely tarkastelee erilaisia yksityisiä kokoelmia, esineitä, muistoja ja katoamassa olevia arvokkaita asioita, kuten maisemia ja muistinvaraisia tarinoita. Näyttely lähestyy aihetta myös nykyhetken näkökulmasta. Mitä meitä ympäröivästä maailmasta on tällä hetkellä katoamassa ja mitä niistä jää näkyväksi jälkipolville.

Näyttelyn teokset jakaantuvat neljään eri huoneeseen entisajan kuriositeettikabinettien hengessä. Ison salin teoksissa lähestytään eri teorioita esimerkiksi visualisoimalla alkulukujen kiertoa noudattavien Magicicada-kaskaiden sukuun kuuluvaa lajia, jolla on ainutlaatuinen 13 ja 17 vuoden elinkierto. Cicada principle -teos tekee näkyväksi myyttisiä matemaattisia alkulukuja ja niiden ilmentymistä hyönteissukupolvien kiertokulussa. Perhosvaikutus -installaatio nojaa tunnettuun kaaosteorian vertaukseen perhosen siiveniskun aiheuttamista pienestäkin muutoksesta, joka saa aikaan myrskyn jossain muualla. Installaatio koostuu uhanalaisen rahkahopeätäplä- perhosen siipien muotoon tallennetuista suomalaisista suomaisemista.

Salonki -teoskokonaisuudessa todellisia ja rakennettuja sisä- ja ulkotiloja kuvaavat teokset luovat vastakohdan vastakkaisella seinällä riippuvalle suurelle muuntuvaa maisemaa kuvaavalle valokuvavedokselle ja maalaukselle ajelehtivasta veneestä. Vene-teoksen on toteuttanut Meri Rantala.

Stranger`s room -installaatio kuljettaa katsojan 1500-luvun kuriositeettikabinettien hengessä ikkunattomaan hämärään huoneeseen, jossa osa esineistä saattoi olla näkymättömissä ja niiden paikka paljastui vain harjaantuneen katsojan silmiin. Kabinettien esineiden alkuperää ei välttämättä pystytty ajoittamaan ja tarinat niiden taustalla olivat joko todellisia tai keksittyjä, ja esineet toimivat ajattomina kuriositeetteina, kummallisuuksina. Installaation ääniteoksessa muinaissuomalaisen runon loitsuaa vokologian tutkija, FM, taiteilija Jaana Tyrmi.