PINNALLA

Avajaiset perjantaina 18.2. klo 18 – 20. Tervetuloa!

 

Aino Kajaniemi,Onnen etsija 1-2021-kuvakudos

Aino Kajaniemi,Onnen etsija 4-2022-kuvakudos

Aura Kajaniemi, Kasvot, 2019 akryylimaalaus helmikirjonta

Aura Kajaniemi, Katse 2022 helmikirjonta

 

Pinnalla näyttely esittelee kahden taiteilijan kerroksellisia teoksia, joissa maalauksellinen tai piirrosmainen viiva yhdistyy käsityötekniikoihin: kokeelliseen helmikirjontaan tai kuvakudokseen ja ryijyyn. Käsityön osuus on tunnustettu ja merkityksellistä, kuitenkin niin että teosten lähtökohta on vapaan taiteen estetiikassa. Teokset liikkuvat muotoilun, käsityön sekä nykytaiteen sisällä ja niiden rajoja rikkoen. Kumpikin taiteilija tekee niin kaksiulotteisia, veistoksellisia kuin installaatiomaisia teoksia rakentaen ne pienistä elementeistä: langoista tai helmistä. Pinnalla on merkitystä.

Aino Kajaniemen kuvakudoksissa viiva, kudos ja materiaalit rakentavat pysähtyneitä hetkiä ja vertauskuvallisia ajatelmia elämästä.
Aura Kajaniemi kirjoo helmillä ja langoilla kankaille ja tilaan siten että lopulliset työt ovat tyhjän päällä eli verhomaisen läpikuultavia: keveitä kantaen lasihelmien painon.

Heidän teoksiaan yhdistää herkkyys, sarjallisuus ja kerronnallisuus sekä hidas, käsin tekemistä arvostava toteutus. Kummankin teoksissa esiintyy usein ihmishahmo sekä tekstiilin traditioon liittyvä struktuuri.

PINNALLA on näyttely, jossa äidin ja tyttären teokset kohtaavat.

Olemme pitäneet yhteisnäyttelyt Kuopiossa, Jyväskylässä, Kemissä, Kouvolassa ja Lahdessa. PINNALLA näyttely Tampereella Galleria Saskiassa jatkaa kahden erilaisen tekstiilitaidetekniikan sekä kahden sukupolven taiteilijan vuoropuhelua.

Aino Kajaniemi (1955) on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi 1983 ja pitänyt yli 40 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut lukuisiin näyttelyihin 33 maassa. Hän on suunnitellut ja valmistanut lähes 20 julkista teosta kaupunkien, valtion ja yritysten tiloihin sekä seitsemän kirkon liturgiset tekstiilit. Ornamo ry nimitti hänet vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, Jyväskylän kaupunki myönsi hänelle vuoden 2010 kulttuuripalkinnon sekä valtio 5-vuotisen apurahan vuosina 2011 ja 2016 sekä Valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen vuonna 2021.

Aura Kajaniemi (1986) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2015. Hän on myös valmistunut Mikkelin ammattikorkeakoulun teatteripuvustus- ja Oriveden opiston piirustuslinjalta. Hän on pitänyt yli kymmenen yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukemattomiin ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen teoksensa on hankittu sekä Jyväskylän taidemuseon että Suomen käsityön museon kokoelmiin.

 

www.elisanet.fi/aino.kajaniemi                             www.aurakajaniemi.weebly.com