Yhdistys

DSC_0214 copyTampereen Saskiat ry

Toiminta

Tampereen Saskiat ry edistää kuvataidetta Tampereella ja kokoaa kuvataiteesta kiinnostuneita yhteiseen toimintaan. Yhdistys ylläpitää vapaaehtoisvoimin näyttelytoimintaa Galleria Saskiassa, tukee taiteilijoita jakamalla avustuksia ja stipendejä sekä järjestää kutsunäyttelyitä. Jäsenistön taiteen tuntemusta kehitetään luennoilla, tutustumiskäynneillä ja retkillä.

Yhdistyksen historiaa

Saskiat ja Galleria Saskia ovat olennainen osa Tampereen taide-elämää

Tampereen Saskiat, nimen alkuperän selitys löytyy vuosisatojen takaa. Alankomaalainen Saskia avioitui 1634 maineikkaan barokkimaalarin Rembrandtin kanssa. Tampereen Saskiat ovat siis maailmankuulun taiteilijan vaimon ja muusan kaimoja.

Saskia-toiminnan ytimenä on aina ollut tukea kuvataiteilijoita ja heidän työtään. Tampereella side Tampereen Taiteilijaseuraan on vahva. Aluksi toimittiin sen naisjaostona, mutta muutaman vuoden kuluttua Saskioista tuli itsenäinen yhdistys. Toimimme muusina omalla tavallamme.

Ensimmäinen Saskia-joukko aloitti Helsingissä 1948. Tampereen Saskiat -yhdistys syntyi seuraavaksi 1954. Koko maassa on nyt kuusi Saskia-yhdistystä. Vaikka yhteistä kattojärjestöä ei ole, eri kaupunkien Saskiat tapaavat toisensa kahden vuoden välein Saskia-päivillä.

Tampereen Saskiat on tukenut taiteilijoita vuosikymmenien ajan stipendeillä, stipendinäyttelyillä ja nykyään kutsuvierasnäyttelyillä. Apu on ollut väliin myös varsin konkreettista, varsinkin alkuvuosina. Yhdistys on kerännyt rahaa toimintaan lukuisin eri tavoin, jäsenmaksuin, arpajaisilla, myyjäisillä ja vuonna 2018 perustetulla omalla pienellä Galleriakaupalla. Myynnissä on mm. taidetta, taidepostikortteja ja itse vanhoista taidejulisteista valmistettuja kierrätyskasseja.

Taiteilijat maksavat näyttelystä vuokraa yhdistykselle, mutta myydyistä teoksista ei peritä provisiota. Sisäänpääsymaksua näyttelyihin ei ole. Kaupunki tukee toimintaa vuosittaisella avustuksella.

Jäsenilloissa Saskiat ovat kartuttaneet omaa tietämystään taiteesta. Jäsenistön viihtymiseksi on vuosien mittaan järjestetty monenlaisia juhlia, tapahtumia ja retkiä.

Toimintaa on kehitetty verkostoitumalla muiden gallerioiden ja kulttuurintuottajien kanssa. Yhdistys osallistuu kaupungissa järjestettäviin kulttuuritapahtumiin ja on mukana mm. syksyisin toteutetulla Galleriaviikolla. Galleriassa voi toisinaan nauttia myös musiikkiesityksistä, tulla taiteilijatapaamiseen tai istahtaa Cafe Saskian pöytään.

Galleria Saskia

Eläköön Galleria! Taidetalkoita 50 vuotta

DSC_0185 copy

Oman galleriatoiminnan yhdistys aloitti 1970 kauppahallin virastotalossa Hämeenkadulla. Pienistä näyttelytiloista oli pulaa ja Saskiat päätti tulla taiteilijoiden avuksi. Esitetyt epäilyt, että naisten hanke kaatuu 2-3 vuodessa, osoittautuivat vääriksi. Olemassaolonsa aikana galleria on sijainnut kaikkiaan viidessä eri osoitteessa keskikaupungin vanhoissa arvorakennuksissa.

Nyt Galleria Saskia on Tampereella vanhin yhtäjaksoisesti toiminut galleria ja sijaitsee Pirkankadulla Hiekan taidemuseon länsipäässä. Vuonna 2020 keväällä gallerian piti juhlia 50-vuotistaivaltaan, mutta korona-epidemia teki suunnitelmat tyhjiksi.

Galleria on avoinna keväät, syksyt ja talvet joka päivä, arkisin kuusi ja viikonloppuisin neljä tuntia päivässä. Yhdistyksen näyttelytoimikunta valitsee näytteilleasettajat hakemusten perusteella. Pyrkimys on saada Galleriaan esille korkeatasoista taidetta Pirkanmaalta, Suomesta ja väliin ulkomailtakin. Nuorille taiteilijoille halutaan antaa mahdollisuus esittäytyä.

Saskioiden galleriatoimintaa voi epäröimättä kuvata ainutlaatuiseksi. Koko ajan kaikki on hoidettu pelkästään yhdistyksen omin voimin. Saskiat vastaavat näyttelyiden järjestelyistä ja niiden valvonnasta. Kuluneiden 50 vuoden aikana näyttelyitä on ollut 800, taiteilijoita 1 100 ja kävijöitä 354 000. Tampereen Saskiat on Suomen Saskia-yhdistyksistä ainoa, joka ylläpitää taidegalleriaa.

Jäsenet

Tampereella jäsenistöön kuuluu yli 100 eri-ikäistä naista. Yhdistyksen jäseniksi pääsevät yhdistyksen hallituksen hyväksymät taiteen ystävät, jotka ovat kiinnostuneita kuvataiteesta ja sen tukemisesta.

Tampereen Saskiat kirjan kansien välissä

Lisätietoja Tampereen Saskiat ry:n ja Galleria Saskian vaiheista löytyy teoksista:  Kirsti Pohjonen, 2004 – Huone ei saa keikahtaa, Tampereen Saskioiden 50 vuoden taival kuvataiteiden tukijärjestönä 1954 ‑ 2004. Kirsti Pohjonen, 2020 – Eläköön Galleria! Taidetalkoita 50 vuotta.

Kirjoittaja on Tampereen Saskioiden jäsen ja yhdistyksen entinen puheenjohtaja. Molempia kirjoja on myynnissä galleriassa.

Organisaatio

Hallitus:

Puheenjohtaja Elina Tawast – puh. 040 777 0093
Varapuheenjohtaja Pirjo Kuusilinna
Sihteeri Kirsi Kaivanto – puh. 040 5672831
Rahastonhoitaja Kirsti Kuisma

Hallituksen muut jäsenet: Hannele Havas, Kirsi-Marja Lehto ja Tiina Tervo

 

Tampereen Saskiat ry:n saamia huomionosoituksia

1998                        Suomen kuvataiteilijoiden liiton tunnustuspalkinto työstä kuvataiteilijoiden hyväksi. Tunnustuspalkintona myönnettiin kuvanveistäjä Raimo Heimon suunnittelema Taisto Ahtola -mitali (1973) 10.7.1998.

2017                        Vuoden kummisuhde kunniamaininta. Kulttuurikummit ry julkisti toisen kerran myöntämänsä Vuoden kummisuhde kunniamaininnan Bisnes ja Kulttuuri–seminaarissa 25.9.2017.

2021                        Kulttuurikukkanen–tunnustus. Tampereen Kulttuuriyhdistys ry 10.11.2021 perusteina pitkäjänteinen, pyyteetön ja intohimoinen työ kuvataiteen puolesta Tampereella.

DSC_0180 copy

Ajankohtaista