Yhdistys

DSC_0214 copy

Toiminta

Tampereen Saskiat ry tukee ja edistää kuvataidetta Tampereella. Yhdistys ylläpitää näyttelytoimintaa Galleria Saskiassa ja tukee taiteilijoita jakamalla avustuksia ja stipendejä. Jäsenistön taiteen tuntemusta kehitetään luennoilla, tutustumiskäynneillä ja retkillä.

Tampereen Saskiat on Suomen kahdeksasta Saskia-yhdistyksestä ainoa, joka ylläpitää taidegalleriaa.

Historia

Saskiat ja Galleria Saskia ovat olennainen osa Tampereen taide-elämää

Tampereen Saskiat. Moni on kysynyt meiltä nimen alkuperää.
Selitys löytyy vuosisatojen takaa. Alankomaalainen Saskia avioitui 1634 maineikkaan barokkimaalarin Rembrandtin kanssa. Tampereen Saskiat ovat siis maailmankuulun taiteilijan vaimon ja muusan kaimoja.
Muusia omalla tavallaan. Saskia-toiminnan tarkoituksena on ollut ja on yhä tukea kuvataiteilijoita ja heidän työtään. Tampereella side Tampereen Taiteilijaseuraan on vahva.
Ensimmäinen Saskia-joukko aloitti Helsingissä 1948. Tampereen Saskiat-yhdistys syntyi seuraavaksi 1954. Tamperelaisten yhdistys saavutti siten 60 vuoden iän syksyllä 2014. Aluksi toimittiin Tampereen Taiteilijaseuran naisjaostona. Muutaman vuoden kuluttua Saskioista tuli kuitenkin itsenäinen yhdistys.

Koko maassa on nyt kahdeksan Saskia-yhdistystä. Yhteistä kattojärjestöä ei ole, mutta eri kaupunkien Saskiat tapaavat toisensa kahden vuoden välein Saskia-päivillä.
Tampereen Saskiat on tukenut taiteilijoita vuosikymmenien ajan etenkin stipendeillä ja stipendinäyttelyillä. Apu on ollut väliin myös varsin konkreettista. Alkuvuosina taiteilija saattoi tarvita puita hataran asuntonsa lämmittämiseen. Toisinaan töiden toteuttamista on avitettu hankkimalla taiteilijalle värejä tai vaikkapa iso kasa nappeja.
Yhdistys on kerännyt rahaa toimintaan ja stipendeihin lukuisin eri tavoin, pääasiassa myyjäisillä ja arpajaisilla sekä taidepostikorttien ja adressien myynnillä.
Jäsenilloissa Saskiat ovat kartuttaneet omaa tietämystään taiteesta. Jäsenistön viihtymiseksi on vuosien mittaan järjestetty myös monenlaisia juhlia ja tapahtumia.

Oman galleria-toiminnan yhdistys aloitti 1970. Tampereella oli pulaa pienistä näyttelytiloista. Saskiat päätti tulla taiteilijoiden avuksi ja perusti ensimmäisen galleriansa Kauppahallin virastotaloon Hämeenkadun varteen.
Monet epäilivät julkisestikin, että naisten hankkeesta ei voi tulla mitään. Gallerian epäiltiin kaatuvan 2-3 vuodessa. Toisin kuitenkin kävi. Huhtikuussa 2015 galleriaa oli pyöritetty 45 vuotta. Keskikaupungin jugend-taloista on löytynyt muutto muutolta aina vähän isommat tilat.

DSC_0185 copy

Nyt Galleria toimii Pirkankadulla Hiekan taidemuseon toisessa päässä. Galleria on avoinna keväät, syksyt ja talvet, koko viikon, kuusi tuntia päivässä. Saskioiden galleria-toimintaa voi epäröimättä kuvata ainutlaatuiseksi. Koko ajan kaikki on hoidettu yhdistyksen omin voimin, palkattua henkilökuntaa ei ole ollut. Saskiat vastaavat näyttelyiden järjestelyistä ja niiden valvonnasta.

Alkuaikojen periaatteista on pidetty kiinni. Galleriaan on pyritty saamaan korkeatasoita taidetta Pirkanmaalta, Suomesta ja väliin ulkomailtakin. Nuorille taiteilijoille on haluttu myös antaa mahdollisuus esittäytyä.
Galleria ei peri myydyistä töitä provisiota, mikä sekin auttaa taiteilijoita. Galleriavuokrakin on kohtuullinen eikä sisäänpääsymaksua näyttelyihin ole. Ilman kaupungin tukea tämä kaikki ei olisi mahdollista.
Galleriasta ja Saskia-yhdistyksestä on kasvanut olennainen osa Tampereen taide-elämää. Kuluneiden vuosikymmenien aikana sadat taiteilijat ovat esittäytyneet siellä ja näyttelyissä on käynyt kymmeniätuhansia katsojia.

Lisätietoja Tampereen Saskiat ry:n ja Galleria Saskian vaiheista löytyy teoksesta:  Kirsti Pohjonen, 2004 – Huone ei saa keikahtaa, Tampereen Saskioiden 50 vuoden taival kuvataiteiden tukijärjestönä 1954-2004.

Jäsenet

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi pääsevät Tampereen Taiteilijaseuraan kuuluvien taiteilijoiden puolisot ja muut yhdistyksen johtokunnan hyväksymä taiteen ystävät, jotka ovat kiinnostuneita kuvataiteesta ja sen kehittämisestä.

Saskia-yhdistysten jäsenmäärät vaihtelevat muutamista kymmenistä suurimpien kaupunkien puolentoista sadan jäsenen määriin. Tampereella jäsenistöön kuuluu runsas 100 eri ikäistä naista.

Organisaatio

Hallitus:

Puheenjohtaja Elina Tawast – puh. 040 777 0093
Varapuheenjohtaja Pirjo Kuusilinna
Sihteeri Kirsi Kaivanto – puh. 040 5672831
Rahastonhoitaja Kirsti Kuisma

Hallituksen muut jäsenet: Kirsi-Marja Lehto, Hannele Havas ja Tiina Tervo

DSC_0180 copy

Ajankohtaista