Seija Salmela     Mia Saharla     Kristiina Sario

 

Avajaiset pe 17.9.2021 klo 18 – 20. Tervetuloa!

Tampere-päivän tapahtumissa su 3.10. taiteilijatapaaminen klo 15 alkaen.

 

 

SA Salmela_ Lämmitin 2021_ puukehikot, akryyli pellavalle, nappi_

 

Mia Saharla

 

Sario_Matka_yksityiskohta_2021

 

SaSaSa – Kolme tapaa maalata

SaSaSa -nimeä kantava ryhmä tuo erikoislaatuisella tavalla yhteen kolme tamperelaista kuvataiteilijaa, joita ei näyttäisi yhdistävän muu kuin sukunimen kaksi ensimmäistä kirjainta. Näyttely tuo oivallisesti ilmi sen, miten monin eri tavoin maalausta voi lähestyä ja miten maalaus vierailee luontevasti veistoksen tontilla ja toisinpäin. Näyttelyn kautta maalausta käsitellään useasta tulokulmasta. Siinä missä Saharlan teokset suuntaavat selkeästi ulos pinnasta, Salmelan liikkuvat luontevasti niin sisään kuin ulos ja Sarion töissä liike on sisäänpäin.

Saharlan maalauksissa materiaalit kurottavat kirjaimellisesti teoksen raamin ulkopuolelle. Teosten rakenne kerrostuu ulospäin ja kohti seinäpintaa. Maali on sivuosassa ja maalauseleet ovat
siveltimen jälkien sijaan naulan reikiä ja venytyksen eleitä. Salmelan maalaukset liikkuvat hypnoottisen symmetrian, optista havaitsemista hyödyntävän pintatyöstön sekä veistoksellisuuden rajapinnoilla. Sario pysyy fyysisen takana narratiiviin sidottuna eikä hänen töissään ole installaation elementtejä.

Näyttelyn taiteilijat käsittelevät maalauksen ikuisia kysymyksiä; pinnassa ja pinnasta liikkumista, tilaa ja tilan illuusiota. Keskeinen kysymys heille on myös maalauksessa tyhjän tilan kysymys, jonka jokainen ratkaisee omalla tavallaan, karsien tai runsauden kautta. Taiteilijoiden teosten välille virittyy hienovaraisia rinnastuksia ja keskusteluja maalauksen rakenteesta ja maalauksesta välineenä. Tärkeää on taiteen tekeminen; tätä on tehtävä. Maalaus taipuu näyttelyssä erilaisiksi teoiksi, eleiksi ja kuvien puheeksi.

– Uudelleenkoodaan modernismin muotokieltä käyttöön teoksissani. Työskentelyprosessi itsessään materiaalivalintoineen luo teoksiin sisältöjä ja muuttaa muotokielen luentaa.
Mia Saharla

– Maalaus on valmis, kun kokonaismuoto näyttäytyy, turhat yksityiskohdat on riisuttu, jäljellä on selkeä ja helposti luettava sisältö. Lähtökohta on aina idea. Jos mieleen tulevat sanat: tuo on pakko tehdä, silloin tiedän olevani oikeilla jäljillä.
SA Salmela

– Muisti on tärkein apuväline maalamiselleni. Lapsi on usein teosten pääosassa itsetietoisena sankarihahmona ja aikuisuus näyttäytyy alisteisina rituaalileikkeinä ja raskaina kerrostumina.
Kristiina Sario