Pauliina Turakka Purhonen, Liisa Hietanen, Raana Lehtinen

 

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 8.10.2021 klo 18-20
Näyttelyssä järjestetään taiteilijatapaaminen 17.10. klo 13.

 

Pauliina_Turakka_Purhonen – esikoinen

Liisa_Hietanen_Anna_ja_Edith_2016

Raana_Lehtinen_Viidelta

 

Lokakuussa Galleria Saskiassa kohtaa kolme uransa eri vaiheessa olevaa taiteilijaa. Pauliina Turakka Purhonen (s. 1971), Liisa Hietanen (s. 1981) ja Raana Lehtinen (s. 1990) ovat kuvanneet teoksissaan lähipiiriään sekä välitöntä ympäristöään ja teoksissa voi nähdä yhdistävänä teemana jatkumon; sukupolvien ja yhteisöjen tavan ruokkia, hoivata sekä tukea toisiaan ja itseään. Myös taiteen tekijät, samoin kuin perheet ja yhteisöt, ruokkivat toisiaan puolin ja toisin. Nurture näyttelyssä on esillä taiteilijoiden teoksia painottuen muutaman viime vuoden ajalle. Teokset on ripustettu tilassa vuoropuheluun toistensa kanssa.

Pauliina Turakka Purhosen teoksia on nähty aiemmin Tampereen taidemuseossa vuonna 2004. Galleria Saskian näyttelyssä hän tuo Tampereelle ensimmäistä kertaa esille isomman
kokonaisuuden teoksiaan. Turakka Purhosen teoksia on ollut mukana näyttelyissä mm. Kiasmassa, Amos Anderssonin taidemuseossa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Galleria Saskiaan hän tuo myös aivan uusia tekstiiliveistoksiaan. “Ompelu on tyynnyttävää. Se on jonkinlaista sovinnontekoa, mahdollisuus katsella rauhassa kipeitä asioita. Näyttelyn teoksissa seikkailee äiti, elävänä ja kuolleena, sekä siskot saunan lauteilla ja sovitusleikissä videolla” Pauliina Turakka Purhonen kuvailee.

Liisa Hietanen tunnetaan ihmishahmoisista virkatuista ja neulotuista veistoksistaan, joita on nähty myös Galleria Saskiassa. Nyt hän osallistuu galleriassa näyttelyyn kahden muun taiteilijan kanssa käsitellen teemoja kuten ravinto, hoiva ja jatkumo. Hietanen tuo näyttelyyn virkattuja ja neulottuja teoksia painottuen pieniin veistoksiin. “Käsittelen teoksissa ravintoa äidinmaidosta dallaspullaan nähden ravinnon kuitenkin laajemmin inhimillisten tarpeiden, tunteiden sekä tottumusten ja perinteiden välikappaleena. Ruoka-aiheet käsittelevät myös arvoja, valintoja ja mahdollisuuksia, joita vallitseva kulttuuri määrittää vahvasti. Hyvin usein ravinto ei poista vain nälkää vaan ravitsee myös muita tarpeitamme” Liisa Hietanen kertoo näyttelyn teoksistaan.

Raana Lehtinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Vapaasta taidekoulusta vuonna 2019. Hän maalaa teoksia etupäässä öljyväreillä ja akvarelleilla. Lehtisen teoksia on ollut esillä mm. Portrait Now! 2021 näyttelyssä Tanskassa. Viime aikoina hänen maalaustensa keskiössä on ollut ihminen. Häntä kiinnostaa se, miten kohtaamme itsemme, toisemme ja meitä ympäröivän maailman.
“Olen maalannut itseäni ja perheenjäseniäni, usein tilanteissa, joissa on kokoonnuttu yhteen. Perheen merkitys on minulle suuri, vaikka käsitykseni siitä, ketä perheeseeni kuuluu, on vaihdellut vuosien varrella paljon. Mikään asetelma ei ole pysyvä, mutta hoiva säilyy välillämme. Se esiintyy eri yhteyksissä eri tavoin ja muuttaa muotoaan, mutta on aina olemassa, ja auttaa meitä tulemaan niiksi, keitä pohjimmiltaan tahdomme olla” Lehtinen kertoo.