MAALAUKSIA

 

Valpola 6.
Henkiinherääminen, tussi ja öljy kankaalle 2015, 180×130 cm

 

 

Vaula Valpola:

Melkein joka asiassa korostetaan rationaalisuutta ja vedotaan tietoon. Maalaamisessa liikun kuitenkin maaperällä jossa monet ratkaisut tulevat odottamalla, intuitiolla, sattumalta tai pitkällä kokemuksella maalaamisesta.  Vaikka tiedän, että jokin näyttäisi hyvälle, en voi hyväksyä sitä jos se ei vastaa sisältä tulevaa näkemystä.  Kuvaan luonnossa ohikiitävää ja uudelleen toistuvaa hetkeä.  Puut kasvavat pienestä siemenestä, kukoistavat ja kuolevat. Kuura kestää hetken, lehti tippuu tai talvi väistyy. Kaikki tuo on syvällä minussa.

Luen ja ahdistun maailman tapahtumista, tiedostan keskustelun taiteesta hyvinvoinnin tuottajana, mietin sosiaalista vastuuta. Silti en maalauksen alueella pysty ottaman moneenkaan asiaan kontaktia. Pyyhin pois vetoja ja kuvia kankaalta kunnes löytyy se näennäisesti merkityksetön pensas tai oksa johon luotan. Tämä on totta minulle, tämä kasvaa, tämä kuolee, tämä tulee asfaltin läpi. Tämä jää olemaan kun moni muu asia muuttuu. Tämä pitää sisällään olemassaolon mysteerin väittämättä mitään. Tämän pystyn hyväksymään.

Näyttelyn työt ovat syntyneet kolmessa paikassa: Lallukan taiteilijakodissa Helsingissä, Malmgårdissa Loviisassa ja Grassinassa Italiassa. Jokainen paikka on jättänyt jotain töihin.

Tekniikaltaan työt ovat yhdistelmä nopeaa ohutta­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ tussia ja materiaalista, hidasta öljyväriä.