VENEZIA

 

 

Timo Vuorikoski on maalannut sarjan fiktiivisiä omakuvia. Yli kymmenen vuotta Venetsiassa vuoden pimeimmän ajan asunut ja työskennellyt kuvataiteilija on eläytynyt kalakauppiaiden ja
gondolieerien elämään ja maalannut itsensä uusiin positioihin. Legendaarinen kaupunki on tuttu matkailijoiden valokuvista ja nykytaidemaailman suihkuseurapiireistä. Talvella kaupungissa
viihtyvä Vuorikoski näyttää meille työläisten kaupungin, takapihojen estetiikan.
Se ei vähennä Venetsian tunnelmaa vaan syventää sitä. Talvinen valo on kaunis, näkymät sykähdyttäviä ja asukkaat karismaattisia. Näemme esiintyviä taiteilijoita tauolla, sarjan tyylikkäitä asusteita, tulvivan baarin ja näemme myös Venetsian tunnetuimpia näkymiä eri vuorokaudenaikoina.

Timo Vuorikoski on tehnyt pitkän uran muotokuvamaalarina ja maalannut muotokuvia erityisesti Venetsian ateljeessaan. Hänet tunnetaan myös tarkkasilmäisenä modernistina, jonka teokset ovat maalausjäljeltään rentoja mutta sommittelultaan ja väriajattelultaan perinteisellä tapaa tiukkoja.

Galleria Saskiassa nähtävä näyttely on toinen osa Helsingissä Galleria Halmetojalla vuoden vaihteessa nähdylle näyttelylle. Samoja teemoja, osin samoja teoksiakin sisältävä näyttely on
täydentynyt Venetsian kasveilla ja kevättä lupailevilla nupuilla. Veikko Halmetoja on suunnitellut ripustuksen sekä Helsingin että Tampereen näyttelyihin.

Ensimmäisen kerran Halmetoja kuratoi Timo Vuorikosken näyttelyn Galleria Saskiaan jo vuonna 2010. Silloin aiheena oli Venetsian suojeluspyhimystä Markusta symboloiva siivekäs leijona.
Toisella kertaa vuonna 2015 aiheena oli Vanhan testamentin Joonan kirja. Vuorikoski oli mukana myös Halmetojan kuratoimassa Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä Kartasto vuonna 2018.
Siellä esillä oli laaja sarja isokokoisia maalauksia Eurooppaan rautatieasemilta ja ratapihoilta, muutama niistä nähdään nyt Galleria Saskiassa.

Katso tästä Kalle Kirjalaisen kuvaama  Timo Vuorikosken Venezia haastattelu. Timo Vuorikoskea haastattelee Veikko Halmetoja:

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn pe 29.1. klo 12-20.

Kuraattori Veikko Halmetoja on paikalla klo 16-20.
Taiteilija Timo Vuorikoski kertoo näyttelystä etäyhteyksin.