Puupiirroksia

 

Teija Lehto: Sipulit paistuvat

 

Teija Lehto: Yksityiskohtien kauneus

 

Jaana Paulus: Lucretia pukeutuu mustaan

 

Jaana Paulus: Tuulenpesäpuu

 

 

Heijastuksella on monta nimeä esimerkiksi halo, hohde, kaiku, kaje, kaji, kaiunta, kajahtelu, kilo, kimmellys, peilaus, projisointi, tutkanäky, refleksio, paiste, peilikuva ja kuvajainen.

Mikä kuva on se, joka syntyy kun jostakin heijastuu valoa?

Fysiikassa heijastus on aaltoliikkeen, kuten esimerkiksi valon, palautumista rajapinnasta, jota kohti se on edennyt. Valo taittuu erilaisista pinnoista muuttuen eri väreiksi.

Heijastus on myös näkymän tai kokemuksen äänetön kaiku.

Näyttelymme teemana on heijastus. Teoksessa käytetty kulta heijastuu eri värein, riippuen katsomisen ja valon suunnasta. Tai kuvatessamme keittiön pöydällä olevaa teräskattilaa, jonka kiiltävästä pinnasta heijastuu uusin muodoin mehunkeittäjän lisäksi marjat ja purkit.

Sisäistetyt asiat ja näkymät heijastuvat kauttamme uusiksi muodoiksi ja tulkinnoiksi – saavat uusia sisältöjä, muuttuvat alkuperäisistä uusiksi tarinoiksi. Taiteen tekeminen on tavallaan totuuden vääristelemistä, heijastumista. Heijastus saattaa olla kauniimpi kuin todellisuus – etäisempi, jotain kaihoisaa.

Teoksiamme Galleria Saskian näyttelyssä yhdistää tekniikka – teokset ovat lähes kaikki koivu- tai shinavanerilta käsin painettuja reduktiopuupiirroksia. Puupiirros on vuosisatoja vanha kohopainotekniikka, missä kuva vedostuu painolaatalle leikkaamatta koholleen jätetyistä pinnoista. Aikojen alussa puukaiverruksia ja -piirroksia käytettiin kirjojen, korttien ja lehtien kuvituksessa tai kun haluttiin tehdä edullisia jäljennöksiä maalauksista.

Teoksiamme yhdistää myös värillisyys. Perinteisesti väripuupiirroksiin painetaan värit erillisiltä laatoilta. Reduktiotekniikassa kaikki teoksessa käytetyt värit painetaan yhtä ja samaa laattaa käyttäen. Teos syntyy kaivertamisen ja vedostamisen vuorottelussa, yhden teoksen tekemiseen sisältyy usein lukuisa määrä vedostuskertoja. Työskentelyn kuluessa laatta tulee ’kaiverretuksi loppuun’. Sen vuoksi tekniikkaa kutsutaan myös kuolevan tai vähenevän laatan tekniikaksi

 – Teija Lehto – Jaana Paulus

 

AVAJAISET PERJANTAINA 10.1.2020  klo 18 – 20. TERVETULOA !

TAITEILIJATAPAAMINEN KESKIVIIKKONA 29.1.2020 klo 17 – 18.