Pälvi Hanni – Hannamari Matikainen – Meri Westlin
Avajaiset pe 21.2. klo 18-20. Lämpimästi tervetuloa!
Sunnuntaina 9.3. Pullakahvit ja taiteilijatapaaminen klo 14-16
Kolmen taiteilijan vapaamuotoinen siirtolapuutarha. Näyttely tarjoilee väriä ja valoa koko gallerian täydeltä. Näyttelyn yhteisteema kantaa koko tilan ja luo sen uudeksi niinkuin alkava kevät! Puutarha teema toimii kasvualustana niin perinteisille kuin vapaamuotoisillekin taiteen tekniikoille. Annetaan kaikkien kukkien kukkia tässä näyttelyssä.
Näyttely rakennetaan Galleria Saskian tilaan uniikkina kokonaisuutena ja siihen liittyy yhteisötaideteos. Tämä on ryhmän toinen yhteisnäyttely. Irtiottoja -näyttely esitteli taiteilijoiden teoksia Galleria Saskiassa 2019.
Pälvi Hanni
Näyttelyssä on esillä maalauksia, joissa korostuvat luontoteemojen rytmiikka ja värimaailma. Teokseni liikkuvat esittävän ja abstraktin välimaastossa ja niiden kuva-aiheina ovat siirtolapuutarhapalstat, kasvit ja puutarhat. Kaikki esillä olevat teokset on tehty tähän näyttelyyn teeman mukaisesti.
Tekijänä olen tunnetumpi taidegraafikkona, mutta tässä näyttelyssä annoin aiheen valita menetelmän ja maalaus tuntui luonnolliselta valinnalta. Mielessäni siirtolapuutarha on unelma, onnela, kaupunkilaisten kesäkoti, joka saa ihmisen voimaan hyvin. Pieni kylä keskellä kaupunkia, jossa jokainen voi rakentaa mieleisensä paratiisin.
Maalukseni ovat spontaaneja havaintoja puutarhaympäristöstä niin maalta kuin ilmasta katsottuna. Teoksia tehdessäni asetin mielessäni itseni kesän keskelle puutarhatuoliin vihreän keitaan äärelle ja aloin maalata.
”Puutarha ei ole vain paikka, jossa kasvit elävät, vaan paikka, jossa sielu voi hengittää” – Gertrude Jekyll
Hannamari Matikainen
Siirtolapuutarha-näyttelyn maalauksissa tutkin kasvien elämää niiden kasvukauden ulkopuolella hetkinä, jolloin elämä näyttää pysähtyvän. Luonnon kiertokulku ei ole vain kasvua ja kukoistusta, vaan myös pysähtymisen, hiipumisen ja katoamisen hetkiä. Kasvien lepovaihe, ja lopulta niiden kuolema, on osa luonnollista prosessia, joka tekee tilaa uudelle alulle. Maalaukseni käsittelevät näitä hiljaisia ja usein huomaamattomia muutoksia, joissa elämä ja kuolema sulautuvat yhteen. Tämä näyttely poikkeaa hieman tavallisista aiheistani, joissa käsittelen usein inhimillisyyden ja empatian teemoja eläinhahmojen kautta. Siirtolapuutarha-näyttelyssä huomio kohdistuu kasvien
maailmaan, niiden muotoihin ja muutokseen sekä pysähtyneisyyden kauneuteen. Talviset kasvit kätkevät sisäänsä runollisen kauneuden, joka kertoo luonnon herkkyydestä ja elämänkaaren väistämättömyydestä.
Innoitukseni ovat lähtöisin ruusutarhoista Tampereen siirtolapuutarhoissa, puistoissa, Arboretumissa, sekä Turkin Konyassa. Talvella Suomen siirtolapuutarhat ja ruusutarhat verhoutuvat lumeen, jolloin kasvit menettävät tunnistettavat piirteensä ja muuttuvat hetkeksi toisenlaisiksi. Teokseni tallentavat tätä muutoksen tilaa: kasvien muotoja, tekstuureja ja pysähtyneen liikkeen kauneutta.
Meri Westlin
Olen käsitellyt Siirtolapuutarha -näyttelyssä luonnon monimuotoisuutta. Puutarhan värikylläinen satokausi kaikkine herkkuineen näkyy maalauksissani. Suurimpana innoittajana on ollut myös vierailu Claude Monet puistossa Givernyssä keväällä 2024. Lummelammikot, kauniit kukkapientareet ja tulppaanipuistot ovat inspiroineet minua maalaamaan tämän näyttelyn teoksia. Siirtolapuutarha teosten keskiöön nousee värit, auringon värjäämä kukkien loistokkuus, valuvat oksat ja kasvien muodostamat riippusillat.
Maalaukseni jatkavat 2019 alkanutta laajempaa Kasvisto -sarjaani. Täysin mustavalkoisista maalauksista on nyt kuljettu kohti paratiisinomaista siirtolapuutarhaa.
Oman sisältönsä maalauksiin tuo luonnon diversiteetin muutos. Uudet maalaukseni kertovat värikylläistä tarinaa luonnon tilasta ja sen muutoksista – yhdistäen menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden.
Voiko ananas kasvaa tulevaisuudessa puutarhoissamme?