Territorio
Avajaiset pe 1.11.2024 klo 18 – 20. Tervetuloa!
Näyttelyn yhteydessä järjestetään kolme yleisötapahtumaa:
Taiteilija paikalla kertomassa tuotantoprosessista 14.11. klo 16–18 ja 17.11. klo 14–16 sekä 19.11. klo 12–14, jolloin TYK:läiset kuvataiteen opiskelijat luovat performanssia teosten äärellä.
Kuvataiteilija Fanni Niemi-Junkola tunnetaan videoteoksistaan, joissa hän tutkii yhteisöjä ja niiden vuorovaikutusta eri tasoilla. Hänen teoksissaan yksilön identiteetti, luontosuhde ja sosiaalinen dynamiikka kohtaavat, mikä avaa katsojalle näkymiä sekä henkilökohtaisiin että universaaleihin kysymyksiin. Niemi-Junkola hyödyntää taiteellisessa ilmaisussaan videotaiteen dokumentaarista ja poeettista voimaa.
Hänen teoksensa käsittelevät muun muassa ihmisten ja eläinten välistä vuorovaikutusta, valtarakenteita sekä henkilökohtaisen ja yhteisen tilan rajoja. Niemi-Junkola yhdistelee teoksissaan usein hidastempoista kuvakerrontaa ja tarkoin harkittua äänimaisemaa.
Galleria Saskiassa Fanni Niemi-Junkola esittelee uuden teoskokonaisuutensa Territorio. Se koostuu lyhytelokuvasta Territorio ja sen kuvamateriaalista koostetuista videoinstallaatioista Territorio (Tie) ja Territorio (Raja). Tositapahtumiin perustuva, osittain fiktiivinen teos käsittelee reviirejä sekä eettistä stressiä ympäristön tuhoutumisesta ja toisaalta mustavalkoista keskustelua siitä. Teoskokonaisuuden keskeisiä teemoja ovat tilan jakaminen, rajat ja kestävyys. Teos vihjaa myös siihen, että hajoamisen jälkeen voi syntyä jotakin uutta.
”Välillisesti käsittelen teoksessa ahdistusta geopoliittisista muutoksista sekä tulevaisuuden uhkakuvia ja turvattomuutta koskien omaa elintilaa. Saman lajisten eläinten taipumukset ovat sovellettavissa myös ihmiseen evoluution näkökulmasta. Esimerkiksi koira on suden reviirillä kilpailija. Pohdin ihmisen vastuuta ympäristöstä ja toisista ihmisistä sekä tarvetta luontokokemuksiin. Miten luonto meihin vaikuttaa ja miten me vaikutamme siihen?”
Fanni Niemi-Junkolan teoksia on esitetty laajasti sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Hänen videoteoksiaan on Suomen Kansallisgallerian (Kiasma), Tukholman Moderna Museetin, Foundation Leschotin sekä Fundació La Caixan kokoelmissa
Niemi-Junkola on valmistunut taiteen maisteriksi (MFA) Glasgow School of Artista (Skotlanti). Hän on toiminut Kuvataideakatemian professorina Helsingissä vuosina 2001–2002 ja Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen opintopolun lehtorina vuodesta 2002.