grafiikkaa & valokuvia


Maija Albrecht, Mustaa valkoisella III, 2017
Kristoffer Albrecht Sulka veden pinnalla, 2007

Maija ja Kristoffer Albrechtin näyttelyssä taidegraafikon ja valokuvaajan mustavalkoiset kuvamaailmat kohtaavat.
Vaikka molemmilla on lähtökohtanaan luonnon havainnoiminen, välineen valinta määrittää kuvantekemisen logiikkaa. Taidegraafikko aloittaa puhtaasta kiillotetusta kuparilaatasta. Laatan pintaan kuva rakentuu hitaasti viiva viivalta. Työn edetessä havainnoiminen väistyy ja keskeiseksi tulee itse piirros ja laatan meditatiivinen työstäminen. Piirretyn linnun katseessa on jotain syvää ja salaperäistä. Sen edessä voi kysyä itseltään: Kuka minä olen?
Myös valokuvaaja aloittaa kuvantekemisen havainnoimalla ympäröivää näkyvää todellisuutta. Kuva rakentuu kuitenkin toisin. Kameran armoton silmä tallentaa kaiken etsimessä näkyvän. Hetkessä. Valokuvaajan on rakennettava kuvansa pelkistämällä. Jos rajaus tehdään täsmällisesti, sekä ajassa että tilassa, elementit saattavat järjestäytyä kuvaksi. Kun sama esine tai maisema nähdään kerta toisensa jälkeen, havaintoaan on syvennettävä, jotta näkisi olennaisen.
Näyttelyn aihepiiri painottuu pääosin Maija ja Kristoffer Albrechtin kodin lähiympäristön yksityiskohtiin ja maisemaan. Valo muuttuu ja vuodenajat vaihtuvat ilmentäen elämän jatkuvaa ja katkeamatonta kiertoa.


TERVETULOA AVAJAISIIN PERJANTAINA 15.3. KLO 18 – 20 !