Luontoäidin helmassa näyttelyssä on kyse ihmisestä ja luonnosta inspiroitumisesta ja kauneuden kaipuusta. Tavoite ymmärtää ja kuvata luonnon, elämän ja ajan rytmiä on keskeistä Neuvosen aihevalinnoissa ja työskentelyprosessissa. Hän haluaa kuvata ihmisen myönteistä läsnäoloa tässä hetkessä ja tuoda kauneuden elementtejä ympärillemme.
– Samaistun kaihoon – tunnelmaan unelman ja tasapainon välillä. Tehdessäni työtä on upeaa päästä jollain tasolla aistimaan halua ja pyrkimystä saavuttaa tuo tasapaino. Se on henkisessä työprosessissani äärimmäisen tärkeää, Neuvonen kertoo.
Taidehistoria toimii Neuvosen inspiraation lähteenä. Hän kerää aineistoa myös muodista, muotoilusta, arkkitehtuurista ja luonnonhistoriallisista läheistä.
Kirsi Neuvonen tuo näyttelyynsä Galleria Saskiaan Tampereelle pukuteosten ja henkilökuvien lisäksi suomalaisten kultakauden taiteilijoiden innoittamina syntyneitä teoksia. Teoksilla Tyttö ja varis, Käpylehmä, Pölkkyhevonen, Keppihevonen, Karhuntalja, Tukkipoika, Tikapuita pitkin taivaaseen ja Koivu ja tähti on olemassa esikuvansa.
– Teen eri aikakausista kuva-analyysejä, en tekstejä, vaan piirroksia. Teos on luupin alla, tulkitsemalla teosta uudelleen jäsennän samalla omaa kokemustani siitä, Neuvonen sanoo.
Neuvonen on toteuttanut vuonna 2005 Tampereen seurakunnan Kappelin 18-osaisen alttaritaulun, joka tekemisprosessissa Hugo Simbergin teoksilla oli merkittävä vaikutus. Tampereen Tuomikirkon haavoittunut enkeli on yksi Galleria Saskian näyttelyssä esillä olevien teosten uudelleen tulkinnoista.
Matkallaan teosten äärelle hän etsii menneiden taiteilijoiden teoksista yhtäläisiä kiinnostuksen kohteita, ajatonta tunnesidettä ja polkua, jota pitkin teoksen äärelle yhdessä kuljetaan.
– Voin löytää tuon kaihon tunteen näiden suomalaisille rakkaiden menneiden aikojen taiteilijoiden kautta, hän kuvailee.
Pukuteema on toistunut Kirsi Neuvosen tuotannossa yhä uudestaan 1980-luvun lopulta lähtien. Tekijän mukaan ne liittyvät etenkin elämän käännekohtiin, joissa ompelijan tytärtä jo lapsuudessa mielikuvitusta kiehtoneiden pukujen kauneus on tarjonnut tukea ja turvaa.
– Puku aiheena muuntuu moneksi ja elää tuotannon mukana erilaisina variaatioina. Olemme kulkeneet yhtä matkaa jo 28 vuotta, toteaa Neuvonen.
Juhlava tunnelma jatkuu taidegraafikko Kirsi Neuvosen uusimmassa tuotannossa. Pukujen väriloiston rinnalla nähdään vähäeleisiä, takaa kuvattuja naisia upeine hiuksineen.
Sisarsarjan muotokuvakokoelma on käänteinen tulkinta muotokuvasta. Historiallisessa kontekstissa hiukset ovat olleet merkittävä osa naisenkauneuden historiaa. Teosten nimet Läsnä, Poissa ja Haaveissa ohjaavat katsomaan naisten olemusta tarkemmin.
– Selfien aikakautena muotokuva on hyvin ajankohtainen aihe. Hiuksilla on ollut merkittävä rooli eri kulttuureissa, eri aikakausilla. Ne ovat olleet vallan symboli, niillä viestitään omasta persoonallisuudesta tai kerrotaan kapinallisuudesta, Neuvonen pohtii.
www.kirsineuvonen.fi
AVAJAISET PERJANTAINA 29.1.2016 KLO 18 – 20 – TERVETULOA !
VAPAA PÄÄSY