BOTTEGA

 

Avajaiset perjantaina 27.10. klo 18-20. Tervetuloa!

Näyttely avautuu yleisölle perjantaina 27.10. klo 12.

 

Galleriaviikon tapahtumia:

Ripustuspäivänä to 26.10 klo 15-16 Veikko Halmetoja ja Timo Vuorikoski keskustelevat näyttelyn ripustuksesta ja kuratoinnista. Muuten galleria on suljettu ripustuksen takia.

Taiteilijatapaaminen su 29.10. klo 14.

 

Nimi BOTTEGA on italiaa ja tarkoittaa taiteilijan työhuonetta, verstasta ja varastoa, siis ateljeeta.

Näyttely esittelee Timo Vuorikosken työskentelyä sellaisena kuin se välittyy ateljeen näkökulmasta. Mukana on suuri joukko eri valmistumisvaiheessa olevia teoksia, valmiita maalauksia ja luonnoksia. Joukossa on runsaasti myös maalauksia edeltäneitä piirustuksia ja erilaisia piirtäen tehtyjä tutkielmia. Näyttelyn teosvalinnat on tehnyt Veikko Halmetoja, joka myös on toteuttanut ripustuksen.

Näyttelyn ripustus ei noudata perinteistä esteettisesti viimeisteltyä ja harmonista esillepanoa. Kokonaisuus heijastelee sitä, miltä ateljeessa, BOTTEGASSA, näyttää, kun suuri määrä visuaalista materiaalia on työn kuluessa enemmän tai vähemmän kaaosmaisesti pitkin seiniä, osa kehystettynä, osa suoraan nitojalla seinään laitettuna. Taiteilijan työ ei ole lineaarinen matka vaan seikkailu ihmemaassa, PROSESSI, jossa yksi kuva johtaa assosiaatiot toiseen kuvaan kuljettaen mukanaan taidehistorian koko monenkirjavaa kaanonia.

BOTTEGA jakautuu kolmeen osaan seuraavasti:

Ensimmäisessä salissa on Tampere-aiheisia teoksia, joita on aina ollut mukana Vuorikosken aikaisemmissakin Saskia-näyttelyissä. Siis Tampereen teollista kansallismaisemaa, väriä, valoa ja varjoja.

 

Toisessa salissa on Venetsian maisemia. Vuorikoski on vuodesta 2006 lähtien työskennellyt talvisin Venetsiassa tilausmuotokuvia maalaten. Ja virallisia muotokuvia ei voi – eikä saa – maalata ilman, että välillä koko ajan maalaa myös vapaita maisemia, silmiä ja kättä vetreyttäen, irrotellen ja kaikkea kaunista ahmien, myös kukkia.

Kolmas sali liittyy muotokuviin, mutta tällä kerralla vapaisiin henkilötutkielmiin, joiden mallit ovat tummia senegalilaisia. Eurooppalaisessa figuurimaalauksessa mustia muotokuvamalleja ei juurikaan ole kuvattu, tai joka tapauksessa häviävän vähän. Ei ole olemassa valmista traditiota sille, miten tummat kasvot ja koristeellinen asu toteutetaan siten, että kuvakokonaisuus on loogisesti maalattu joko plastisuutta korostaen tai väreille rakentaen. Tätä pohdintaa on siis esillä kolmannessa salissa.

 

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin Galleria Halmetojan kanssa.