VETEEN PIIRRETTY
pastellimaalauksia

 

Avajaiset perjantaina 21.4.2023 klo 18 – 20. Tervetuloa!

 Taidesuunnistus la-su 22.-23.4.
Galleria avoinna la-su klo 11-17.

Marianne Laiti on suunnistuskohteena galleriassa ja paikalla molempina päivinä klo 11-17.

 

 

Veden ylitys Kuva: JoukoJarvinen

Matka yli etäisyyksien

Peilit I

 

Näyttelyn nimi viittaa tulkinnanvaraisiin rajoihin asioiden välillä: näkymättömään, väliaikaiseen. Mutta myös herkkään yhteyteen ihmisten ja kaiken elävän – minun ja sinun välillä. Pysyvän ja muuttuvan suhde on kiinnostava. Maisemassa sitä edustavat ajan kerrostumat ja läsnäolo.

Mitä olen miettinyt? Mielikuvituksen kykyä ja voimaa parantaa ja luoda todellisuuksia. Tietoisuutta. Näkymättömiä asioita, joihin olen konkreettisesti tutustunut reikihoitamisen sekä kundaliinijoogan myötä. Henkisiä perinteitä. Jäätiköiden sulamista. Vettä aiheena ja symbolina.

Maailmantilanne on osaltaan vaikuttanut haluuni laajentaa perspektiiviä. Koen, että suurinta vapautta on saada ajatella, tuntea ja muistaa – ja olla kaikessa rauhassa näiden asioiden kanssa.

Näyttelyn tummat sävyt liittyvät pelkoihin, joita maailma meille syöttää. Kaikesta huolimatta täytyisi kyetä leikkiin ja muistaa femiinienergian kätketyt, villit puolet ja salatut voimavarat. Niistä muistuttaa mustavalkoinen Pyhä kolminaiseus -teos seuralaisineen.

Tämän näyttelyn työt ovat syntyneet vuosien 2022 ja 2023 aikana. Halusin tehdä maalauksia pastellilla isoon kokoon, vapauttaa ilmaisua ja luoda näin tiloja, joihin voi kunnolla uppoutua. Teen itse omat kuivapastelliliituni myrkyttömistä pigmenteistä. Yhdistän tekniikkaan akryyliä ja kaupan kirkassävyisempiä liituja. Rakastan paperin karkeutta ja sitä, ettei minun ja työn välissä ole mitään.

Marianne Laiti (s. 1971) on tamperelainen kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on mm. Tampereen kaupungin ja Kemin taidemuseon kokoelmissa, sekä Vuoreksessa. Saskian näyttely on Laitin tähän asti laajin yksityisnäyttely. 25 vuotta sitten hänen installaationsa oli esillä samaisessa galleriassa Kankaanpään taidekoululaisten päättötyönäyttelyssä.