KYLÄLÄISIÄ

 

 

Kansainvälistä huomiota herättäneet hämeenkyröläisveistokset Galleria Saskiassa.

Hämeenkyrössä asuva ja työskentelevä Liisa Hietanen (s. 1981) tulee kyläläisten kanssa vierailulle Tampereelle Galleria Saskiaan 13.3.-1.4.2020. Kyläläisiä on Hietasen teossarja, joka on syntynyt vuosien 2013 ja 2020 välillä.

Esille tulee kuusi veistosta, jotka muodostavat galleriaan installaatiomaisen kokonaisuuden. Hietasen veistokset ovat virkattuja ja neulottuja henkilökuvia, jotka on toteutettu luonnolliseen kokoon. Mallit ovat hämeenkyröläisiä, joihin Hietanen on törmännyt kylällä asioidessaan. Inhimilliset, malliensa näköiset hahmot ovat myös tehneet ensiesiintymisensä Hämeenkyrössä. Kun uusi veistos valmistuu on se ensimmäisenä esillä, jossain Kyröskoskella tai Kirkonkylällä eli Hämeenkyrön keskustaajamissa. Paikka voi olla vaikka kukkakauppa tai kodinkoneliike. Idea on, että se tulee yllätyksenä ja puskaradio alkaa kiertää, jolloin ihmiset löytävät teoksen.

– Yhteisön sisällä työskenteleminen on olennainen osa taiteellista työtäni ja haluan olla dialogissa niiden ihmisten kanssa, jotka ovat fyysisesti ympärilläni, Liisa Hietanen kertoo itse.

Kyläläisiä on valmistunut noin yksi vuodessa ja niitä on nyt olemassa seitsemän. Matti kuuluu Tampereen taidemuseon kokoelmaan, kuusi muuta näyttäytyvät nyt yhdessä Saskialla. Hietanen työskentelee mallien kanssa, mutta ei tee tapaamiskerroilla itse teosta vaan keskittyy katsomaan mallia. Kolmiulotteisen näköisyyden luominen kuvien perusteella on hankalaa, tärkeämpää on tuntea esimerkiksi mallinsa kasvonpiirteet. Hietanen ei pyri kuitenkaan fotorealistiseen ilmaisuun, mikä virkkaus- ja neulomistekniikalla olisikin käytännössä mahdotonta. Tärkeämpää on tavoittaa mallien olemus kuin tarkka näköisyys. Mallien ansiosta teokset ovat eläviä, ilman mallia on helpompi sortua yleistyksiin ja stereotypioihin. Olennainen osa Hietasen työskentelyä on teosten installointi tilaan. Kun sarja alkoi, laittoi Hietanen ihmiset kohtaamaan hahmot suoraviivaisemmin. Nyt installointi on hienovireisempää ja katsoja kohtaa teoksen usein ensin kaukaa ja vasta vähän kierrettyään läheltä.

Hietasen työskentely on dokumentaarista ja monelta osin se on enemmän sukua dokumentoivan valokuvan taideperinteelle kuin veistotaiteelle. Suomalainen maaseutukuvauksen perinne erityisesti Pekka Turusen ja Esko Männikön valokuvista on läsnä Hietasen veistoksissa. Ihmiset ovat teoksissa läsnä ja omina itsenään olemuksineen ja tarinoineen. Hietanen onkin tehnyt ainutlaatuisen dokumentin hämeenkyröläisistä ihmisistä ja tästä hetkestä.

Liisa Hietanen on opiskellut muotoilua Lahden muotoiluinstituutissa 2003-2007 ja valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Hänen teoksiaan on muun muassa Sara Hildénin, Tampereen taidemuseon ja Wihurin säätiön kokoelmissa.

  • Veikko Halmetoja, kuvataidekriitikko


AVAJAISET PERJANTAINA 13.3.2020 KLO 18-20. TERVETULOA!