TIRITOMBA!

Markku Arantila – Pekka Hepoluhta – Juha Jula

Avajaiset perjantaina 10.3.2023 klo 18 – 20. Tervetuloa!

Taiteilijatapaaminen keskiviikkona 29.3.2023 klo 17-18.

 

 

Markku Arantila, Salatun tutkijat Hämböög ja Pykälä

 

Pekka Hepoluhta, 11.3

 

Jari Jula, Puoluevaltuusto harkitsee erottamista ryhmästä

 

Tämän näyttelyn suunnittelu alkoi pohdinnalla, onko antiikin paheista tullut nykyajan hyveitä. Antiikin paheita olivat sellaiset asiat kuin mielettömyys (viisauden käyttämättömyys), pelkuruus (rohkeuden käyttämättömyys), turmelus (oikeamielisyyden käyttämättömyys) ja himo (kohtuullisuuden käyttämättömyys). Maailmantapahtumia seuratessa tulee vahva tuntu, että paheet ovat korvanneet hyveet.

Me olemme sitä mieltä, että maalarin kannattaa olla viisas, rohkea, oikeamielinen ja kohtuullinen riippumatta siitä, maalaako hyveitä vai paheita.

Me olemme kolme erilaista maalaria, kullakin omat hyveensä ja paheensa. Näyttely koostuu öljymaalauksista.


Markku Arantila

Asennoidun taiteen tekemiseen niin, että taide on ehdottomasti muuta kuin jokapäiväinen arkielämä. Maalaus on rinnakkaisuniversumiin johtava madonreikä.

Minun maalausteni maailmassa antiikin Kreikan hyveet eivät ole tuttuja. Maalauksissani esiintyvät ötömönkiäiset eivät ole käytännöllisesti viisaita, rohkeita, oikeamielisiä tai kohtuullisia. Eivät ole, koska ei tarvitse.

Maalauksissani on kyse fiktiosta. Fiktio on ihmisen hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeää. On huolestuttavaa, jos tila kuvittelulle näivettyy ihmisten mielestä. On myös huolestuttavaa, jos fiktio vuotaa omalta paikaltaan arkielämään tosiasioiksi naamioituneena, ja totuudesta tulee lelu, jolla voi leikkiä aikansa ja sitten unohtaa.

Mielettömyys, pelkuruus, turmelus ja himo ovat käypää ja toimivaa taiteen ainesta, joka pysyköön siellä, vaikka niillä paheilla onkin nykymaailmassa kovasti pyrkyä päästä arkielämän hyveiksi.


Pekka Hepoluhta

Valo tuo värit ja maailman asiat näkyviksi.
Värit ja maailman asiat tuovat valon luonteen esiin.
Tähän leikkiin menen mielelläni mukaan.

Maalaan työhuoneellani katsellen valon seikkailuja tutussa ympäristössä.


Jari Jula

Näyttelymme alkusysäys oli hatara ajatus, voisiko antiikin hyveitä tarkastella nykypäivän paheina ja toisinpäin paheita hyveinä. Päädyin kuitenkin pohtimaan poliittisia hyveitä, tarkemmin yhtä sellaista, mihin vaikutti näyttelymme ajankohta vaalien alla.

Kompromissi on poliittinen hyve, johon sisältyy kunnioitus, luottamus ja suvaitsevaisuus. Päivän politiikassa näiden perään ei juuri haikailla. Poliittista pääomaa, arvostusta ja kannatusta, haetaan esiintymällä peräänantamattomana ja leimaamalla kilpailijoiden näkemykset järjettömiksi. Kompromissien sijaan tavoitellaan poliittisia voittoja, jotka perustuvan toisten häviöön.

Näistä synkistä lähtökohdista olen päätynyt nyt ripustettuun valikoimaan poliittisesta hyveestä orientoituneita maalauksia.